Koop toch je droomhuis: 5 tips voor starters op de huizenmarkt

Starter op de woningmarkt: 5 Tips waarmee je misschien tóch je droomhuis kunt kopen!

Je bent afgestudeerd of net begonnen aan je eerste baan. Je relatie gaat goed, je denkt na over samenwonen, of je ziet jezelf als happy single al helemaal heerlijk wonen in jouw eerste huis. Wat de reden ook is, je bent starter op de woningmarkt en op zoek naar je droomhuis! En anno 2020 kun je, wanneer je anderen vertelt dat je een eerste huis gaat kopen, direct rekenen op meewarige blikken. Want starten op de woningmarkt; dat is momenteel niet altijd makkelijk. De huizenprijzen zijn hoog en het aanbod beperkt. Hoewel het lastig lijkt nu een huis te kopen is het zeker niet onmogelijk! Er zijn genoeg manieren waarop je wellicht tóch je droomhuis kunt kopen! Wij geven je 5 tips die je een stap dichter brengen bij het kopen van jouw eerste huis.

Onze 5 tips voor starters

1. Sta open voor andere gebieden dan waar je eigenlijk zoekt.

Probeer met een open instelling op zoek te gaan naar je eerste huis. Waarschijnlijk heb je wel een voorkeur voor een stad of dorp waar je wilt wonen, maar probeer je niet te veel vast te leggen op specifieke woonwijken. Kies bijvoorbeeld voor een wijk die nog in opkomst is. Je krijgt dan ook vaker net wat meer huis voor je geld. En is de wijk niet helemaal naar wens, wellicht voldoet het wel voor je eerst huis. Want de kans dat je later nog eens gaat verhuizen is natuurlijk groot. Je eerste huis is waarschijnlijk niet je laatste huis. Laat dus het streven naar perfectie los en ga op zoek naar een droomhuis voor nu.

2. Ga na of je in aanmerking komt voor een Starterslening van de gemeente.

Gemeentes stellen vaak startersleningen beschikbaar aan starters op de woningmarkt. Verstrekte leningen variëren tussen de € 10.000 en € 40.000. Misschien net dat deel dat je tekort komt om jouw eerste huis te kopen. Ook de gemeente Moerdijk verstrekt deze leningen, waarover je hier meer kunt lezen. 

3. Vraag een belastingvrije schenking aan je ouders of grootouders.

Ook je ouders, grootouders, of andere familieleden kunnen en willen je misschien helpen. Zij mogen namelijk tot € 103.643 belastingvrij schenken, mits je dat bedrag besteed aan de aankoop van een eigen woning. 

 

4. Zoek een hypotheekverstrekker die bij jou past.

Het is altijd raadzaam om je te laten adviseren over meerdere hypotheekverstrekkers. Je werksituatie, je eventuele studieschuld, je opgebouwde spaargeld, je woonwensen voor de toekomst: Ze zijn allemaal van invloed op je hypotheek. Als onafhankelijk hypotheekadviseur kan ik je helpen bij het kiezen van een hypotheek die jou de meest gunstige voorwaarden biedt.

5. Houd je aan je budget.

Last but not least: houd je aan je budget. Bepaal van tevoren hoeveel je maximaal wilt uitgeven aan je eerste huis en houd je daaraan. Het kan verleidelijk zijn om te overbieden wanneer je een geweldig huis gezien hebt, maar denk goed na over de consequenties die dit heeft. Je moet waarschijnlijk een deel van je spaargeld gebruiken om dit te kunnen doen of een extra lening aangaan. Je moet je goed afvragen of dat het waard is, of dat je wellicht nog beter even kunt wachten tot je een ander huis vindt dat wel binnen je budget past.

Meer advies? Neem contact met ons op! 

Dit zijn ze! Onze 5 tips voor starters op de woningmarkt. We hopen dat je er wat aan hebt en dat het je weer een stap dichter bij de aanschaf van je eerste huis brengt. Wil je meer weten over het kopen van een huis als starter? Bel of mail ons dan zeker eens voor een afspraak. We helpen je graag verder!