Goed nieuws voor starters op de huizenmarkt: Overdrachtsbelasting in 2021 afgeschaft!

Als je starter bent op de huizenmarkt kan dit nieuws je niet ontgaan zijn: Vanaf 2021 hoeven huizenkopers onder de 35 jaar geen overdrachtsbelasting te betalen! En dat maakt nogal een verschil, op een huis van 300.000 euro scheelt je dat al 6.000 euro! Dat is weer een nieuw bed, een mooie zithoek of (een deel van) die droomkeuken voor in je nieuwe huis. Makkelijk verdiend! De regeling gaat in per januari 2021 en hieronder lees je of je hiervoor in aanmerking komt!

Wanneer heb je als starter recht op vrijstelling van overdrachtsbelasting?

Op dit moment betaal je nog 2% van de koopsom aan overdrachtsbelasting. Per 2021 komt die dus te vervallen en wordt die verlaagd naar 0%. Daarvoor moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen:
  • Je bent een natuurlijk persoon (geen investeerder).
  • Je gaat zelf in de aangekochte woning wonen (en verhuurt deze niet aan derden).
  • Je bent tussen de 18 en 35 jaar.
  • Je vraagt voor de eerste keer startersvrijstelling aan.
Voldoe je aan al bovenstaande punten? Dan ben je in 2021 vrijgesteld van de overdrachtsbelasting. 

Wat als je de aankoop van je huis wilt uitstellen tot 2021? 

Stel, je hebt net je droomhuis gevonden en een bod uitgebracht. Het bod is geaccepteerd en nu hoor je ineens van de overdrachtsbelasting. Dat is uiteraard balen! De koop uitstellen om zo te profiteren van de afgeschafte overdrachtsbelasting lijkt geen optie; je hebt je huur al opgezegd en de verkopers willen het huis ook niet langer aanhouden i.v.m. dubbele woonlasten voor hen. Tóch kan je wellicht gebruik maken van de nieuwe regeling in 2021, namelijk door een zogenaamde sleutelverklaring. De overdracht van je woning wordt dan uitgesteld, maar de gekochte woning kan al wel worden gebruikt. Je moet hiervoor wel naar de notaris om dit goed vast te leggen, maar het kan lonen om dit uit te zoeken. 

Meer weten? Stel ons je vragen!

Wil je nou meer weten over wat dit voor gevolgen heeft voor jouw hypotheek en wil je een persoonlijk advies hierover krijgen? Neem dan gerust eens contact met mij op!