Wat is het nut van een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren?

Je kunt niet zonder aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (afgekort AVP). Bij schade aan anderen kun je namelijk aansprakelijk gesteld worden. Die schade kan in de honderden euro's zijn, wanneer je bijvoorbeeld per ongeluk de televisie van de buren van een kastje af stoot. De buren kunnen jou hiervoor aansprakelijk stellen. Maar heb je te maken met schade waarbij iemand invalide is geworden, dan kan de schade zelfs oplopen tot in de honderdduizenden euro’s lopen, of zelfs nog meer.

Voor wie geldt de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren?

Je sluit de AVP af voor jezelf en jouw gezin. Zelfs de huisdieren zijn onder voorwaarden meeverzekerd. De kans op een grote schade is klein, daarom brengen verzekeraars ook maar een lage premie in rekening voor de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren.

Wanneer keert de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren uit?

Indien je aansprakelijk wordt gesteld voor schade, kun je deze claim doorsturen naar de verzekeraar. De dekking is zeer ruim wat betreft de schadesituaties die uitgekeerd worden en de hoogte van het verzekerd bedrag. De hoogte van het verzekerd bedrag kan verschillen per verzekeraar. Vaak gaat het om een bedrag van €1,25 miljoen. Je zou een hoge premie verwachten voor deze verzekering, maar dat valt erg mee.

Wat is niet meeverzekerd in de AVP?

De dekking is ruim, maar er zijn natuurlijk ook uitsluitingen. Het gaat om een aantal voor de hand liggende schadeoorzaken. Een aantal belangrijke uitsluitingen zijn:

  • Schade veroorzaakt met motorrijtuigen;
  • Schade met opzet veroorzaakt (voor kinderen kan ook opzet meeverzekerd zijn);
  • Schade aan bezittingen van een inwonend gezinslid.

Naast de AVP raden wij je ook aan om te kiezen voor de Opstalverzekering en de Inboedelverzekering. Deze drie verzekeringen kunnen wij voor jou samenvoegen in een voordelig pakket met een hoge korting. Meer weten? Plan een afspraak in voor een gratis adviesgesprek!

Afspraak maken Bel ons WhatsApp ons

De AVP

onder de loep genomen