Garantie onderverzekering mits je verbouwingen en aanpassingen aan jouw huis goed hebt doorgegeven.

Bij een woonhuisverzekering houdt de verzekeraar rekening met de herbouwwaarde van je woning. 

Er wordt dan gekeken naar de regio waarin je woont, de grootte van je woning en de eigenschappen van de woning. Ook de eventuele bijgebouwen (een grote schuur of veranda/serre) en zonnepanelen zijn van invloed. Belangrijk is om door te geven wanneer hierin iets wijzigt.

Op basis hiervan stelt de verzekeraar vast hoeveel het kost om jouw huis opnieuw te laten bouwen. Het kan voorkomen dat jouw woning meer waard is dan het bedrag dat de verzekeraar heeft vastgesteld. 
Ook in dat geval ben je verzekerd, de meeste verzekeraars hebben namelijk een garantie tegen onderverzekering, je krijgt dan de hogere waarde uitgekeerd mits je verbouwingen en aanpassingen goed hebt doorgegeven.

Garantie onderverzekering inboedelverzekering

Bij een inboedelverzekering houdt de verzekeraar rekening met een inboedelwaardemeter. Er wordt dan gekeken naar je gezinssamenstelling, je netto inkomen, je woning en eventueel bijzondere bezittingen. Belangrijk is om door te geven wanneer hierin iets wijzigt.Garantie tegen onderverzekering; als achteraf blijkt dat het bedrag waarvoor je inboedel verzekerd is lager is dan de werkelijke waarde, krijg je bij schade toch een volledige vergoeding.

Wat gebeurt er als je onderverzekerd bent?

Als je onderverzekerd bent, krijg je bij schade alleen een evenredig deel van de werkelijke schade vergoed. Verzekeraars vergoeden de totale schade niet, omdat je verzekerde bedrag niet overeenkomt met de daadwerkelijke inboedel of woonhuis waarde. Je hebt een lagere premie betaald voor een lager verzekerd bedrag.